Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws /

3 talentvolle gemeenten gekozen!

donderdag 16 mei 2024

Met trots presenteren wij de drie talentvolle gemeenten die de komende periode met een kunstenaar mogen samenwerken aan een maatschappelijke opgave.

Met trots presenteren wij de drie talentvolle gemeenten die de komende periode met een kunstenaar mogen samenwerken aan een maatschappelijke opgave.

De gemeente Krimpen aan den IJssel werkt komende periode samen met Edwin Stolk 

“Het valt me op dat vaak grotere gemeenten het initiatief naar zich toe trekken, daarom vind ik de ondernemende houding van een kleinere gemeente als Krimpen aan den IJssel bijzonder." "Als kunstenaar kijk ik ernaar uit om samen met lokale partners bij te dragen aan de lang gekoesterde wens een Hart van Krimpen te realiseren.”

Edwin Stolk

De gemeente Utrecht werkt de komende periode samen met Cathalijne Smulders

“Gemeente Utrecht zoekt een nieuwe vorm om een sociale dialoog te voeren en is op zoek naar meer verbinding met haar burgers. Ze zijn open en nieuwsgierig. Ze willen graag onderzoeken hoe een artistieke houding kan bijdragen aan een politieke, sociale dialoog die leidt tot een meer verbonden wereld. Ik kijk er ontzettend naar uit om ons met beleidsambtenaren en verschillende sociale groepen te verdiepen in het onderwerp: wat is zorgzaamheid?”

Cathalijne Smulders

De gemeente Den Bosch werk de komende periode samen met SETUP

“De gemeente Den Bosch sprong er voor ons uit, omdat we proefden dat zij een behoefte hebben om te leren en de dingen anders te gaan doen dan ze deden. Wij kijken er naar uit om samen met hen een mooi en interessant traject vorm te geven.”

Ellen Bijsterbosch, SETUP

Over het selectieproces 

We zijn op basis van twee selectierondes tot een keuze gekomen. Na de deadline van 8 maart hadden wij twaalf voorstellen uit zeven gemeenten ontvangen. Het was een verzameling van aanvragen uit alle lagen van de gemeente. Van wethouders, raadsleden, beleidsmedewerker uit gemeenten door heel Nederland. Na een selectieronde op basis van de aanvragen hebben wij gesprekken gevoerd met de indieners. Sommige gemeenten hebben met meer dan één kunstenaar gesproken, omdat hun voorstel aansloot bij de werkwijze van meer dan één van de kunstenaars. Het was interessant om te merken dat gemeenten die met meerdere kunstenaars hadden gesproken, inzicht hadden kregen waarom de ene kunstenaar beter bij hun vraag paste dan de andere kunstenaar."

Na de gespreksronde hebben de kunstenaars een keuze gemaakt en deze voorgelegd aan de gemeenten. Hierbij hebben we rekening gehouden met de selectiecriteria die ook te vinden zijn op onze website.

Op dit moment maken de kunstenaars kennis in hun gemeente. Binnenkort vertellen zij graag meer over de projecten.

De komende maanden geven wij regelmatig een update op deze nieuwspagina. We besteden daarbij zowel aandacht aan de drie projecten als aan de inzichten die wij hebben opgedaan bij het opzetten van de omgekeerde regeling.